فلزیاب چیست؟
در کل فلزیاب وسیله ایی است که برای پیدان کردن اجسام فلزی مخفی یا گم شده درون زمین ، دیوار یا اجسام دیگر به کار گرفته میشود.
دستگاه فلزیاب چیست و چگونه کار میکند؟
فلزیابها میدان مغناطیسی را در اطراف دیسک جستجوگر خود ایجاد میکنند. زمانی که جسم فلزی در محدوده میدان مغناطیسی قرار بگیرد شدت میدان مغناطیسی تغییر کرده و دستگاه فلزیاب با این تغییرات متوجه وجود فلز در اطراف دیسک خود خواهد شد و آن را آشکار و اطلاع میدهد. عمق کاوش توسط فلزیاب با توجه به اندازه، شکل و جنس فلز تغییر میکند کمتر یا بیشتر میشود.
از دیگر شاخص اپراتور ها که میتوان به آن توجه کرد عبارتند از :
حذف ذرات مانع و توانایی انجام فعالیت در زمین های ذرات دار
دارای ثبات باشد و از حالت تعادل(بالانس)خارج نشود.
دارای کارکرد ساه باشد.
کاتالوگ ساده و قابل فهمی برای همه داشته باشد.
حداقل درصد خطا را نشان دهد یا بدون خطا باشد.
توانایی کارکرد در هر شرایط محیطی را داشته باشد.
معرفی انواع فلزیاب:
فلزیابهای تفریحی (VLF) :
- این نوع فلزیاب ها معمولاً خیلی سبک و بوده و دیسک آنها کوچک (دیسک استاندارد آنها ۲۵ سانتیمتر)
- میباشد.عمق کاوش فلز آنها نیز معمولاً کمتر از یک متر میباشد.
- به این منظور یک فلز به شکل مربع به اندازه ۱متر در ۱متر را حداکثر میتواند از فاصله یک متری پیدا کند.
- فلزیابهای تفریحی برای پیدا کردن فلزات در سطح خاک طراحی شدهاند.
- این فلزیابها دارای صفحه نمایشگری دیجیتالی و پیشرفته میباشند.
- فلزیابهای تفریحی که دارای نمایشگر دیجیتالی میباشند قدرت تفکیکی کم و بیش برابر با ۸۰٪ دارند.
فلزیابهای پیشرفتهای (PI) :
این فلزیابهای پیشرفته ، قدرت بسیار بیشتری نسبت به دیگر فلزیابها را دارا میباشند.
فلزیابهای پیشرفته دارای وزن نسبتاً سنگینی هستند زیرا که در آنها به ولت مصرف مضاعف برق از باتریهای اسیدی مشابه موتورسیکلت استفاده شده است.
معمولاً در این فلزیاب های پیشرفته خود فلزیاب یا باتری آنها یا هر دوی آنها به کمر بسته میشود.
فلزیابهای پیشرفته قدرت تفکیک زیادی ندارند و نمیتوانند فلزهای آهنی را از غیر فلزی جدا کنند و هر فلز یا آلیاژی را ببینند اطلاع میدهند.
فلزیابهای پیشرفته مانیتور ندارد و ساده میباشند.
فلزیاب های صنعتی :
- فلزیابهای صنعتی در صنعتهای مختلف مثل فرش ماشینی و صنایع بستهبندی و چوب بری و کارخانهها استفاده میشود.
فلزیاب های با امکان فرستنده و گیرنده (TR) :
این فلزیابهای فرستنده ، گیرنده از یک عدد دیسک فرستنده در جلو و یک دیسک گیرنده در انتها دستگاه که معمولاً به شکل مربع میباشند تشکیل شدهاند.
فلزیابهای فرستنده و گیرنده قدرت تفکیک ندارند و فقط برای پیدا کردن فلزات بزرگ مانند لولهٔ آب و رگههای بزرگ فلزی طراحی شده است و گاهی انبوه یاب گفته میشود.
و کار کردن با این فلزیابها سخت بوده است و به دلیل دشوار بودن تنظیمات فلزیاب ، گم کردن هدف ، اشتباهات زیاد ، اشتباه در تعیین محل دقیق فلز ، از فروش عمومی زیادی برخوردار نبوده است .
فلزیاب های فرکانسی :
این فلزیاب و طلایاب با فرکانس پایین که از نوع فلزیاب فرکانس القائی یا فلزیاب جذبی با تنظیمات تفکیک و تشخیص (EDIT) یا (VDI DISC) و سطح و حجم ترشهولد (THRESHOLD) یا تارگت ایکس (TARGET X) میباشد.
توان بالا در تشخیص و تفکیک فلزات و اهداف مانند طلا و … را به صورت مجزا از یکدیگر دارد.
در هر نوع صحنه کار که خاک بد، زمین بد یا زمین آلوده باشد به راحتی میتواند اهداف را تفکیک نموده و تشخیص دهد.
اپراتور فلزیاب یا کاربر فلزیاب باید با این نوع فلزیاب تمرین نموده زیرا با تمرین تجربه بدست آورده و با مهارت خود در هر نوع صحنه کار این نوع فلزیاب فرکانس پایین را متناسب تنظیم نماید.
فلزیابها در تفکیک و شرایط تشخیص فلزات از جمله طلا، نقره، مس، روی، آهن، نیکل، کروم، آلومینیوم، برنز، برنج، قلع و آلیاژ فلزات به نسبت نوع مدار خود میتواند تنظیمات تفکیک را دارا باشد.
تشخیص فلز آهنی یا فلز بیارزش از فلز غیر آهنی یا فلز با ارزش در اصل تشخیص تفاوت بین فلزات به نسبت تفکیک میباشد.
فلزیابهای مغناطیسی :
این شرایط متعلق به فلزیاب مغناطیسی و فلزیاب ولتاژ القائی مانند فلزیاب پالسی (PI)، فلزیاب (VLF)، فلزیاب (BFO)، فلزیاب تی ار (TR) و دستگاههای مغناطیس سنج از نوع مگنومتر یا مگنت و تسلا میباشد.
عملکرد این دسته فلزیابها عمل تشخیص تفاوت فاز ایجاد شده از تغییرات مربوط به شرایط میدان مغناطیس در سر جستجو گر یا کوئل، لوپ و سنسور مغناطیسی میباشد.
هر نوع تغییر مغناطیسی از مواد معدنی یا منابع یا تغییرات لایههای زمین در صحنه کار میتواند مانند فلز مورد نظر یا طلا ایجاد واکنش یا پاسخ در این سیستمها ایجاد نماید
و این تنظیمات تشخیص فلزات در فلزیاب مغناطیسی به صورت همه فلزات (ALL METAL) و تفکیک (DISCRIMINATION) یا (DISC) میباشد.
فلزیاب حرارتی راداری زمینی :
این سیستم حرارتی راداری زمینی از منابع زیر دست یا پائین دست رادار زمینی دستی میباشد.
این دسته سیستمها از نظر عملکرد دارای قدرت بالایی میباشد و با تعیین عدد(VDI) و ابعاد هدف ترشهولد (THRESHOLD) میتواند واکنش دقیقی را برای تشخیص هدف، طلا یا انواع فلزات با رنگ مربوط را داشته باشد.
تخصص در زمینه عملیات با این سیستمهای حرارتی راداری به تشخیص نوع رنگ، اعداد، تصاویر، لکه رنگ، صدا و حرکت آنتن نیز بستگی دارد که تشخیص آن به نوع مهارت اپراتور فلزیاب بستگی دارد.
سیستم فلزیاب حرارتی راداری یا رادار زمینی دستی حرارتی با نرمافزارهای گوناگون عمل مینماید که مخصوص خود این سیستمها میباشد.
نکات مهم درباره فلزیاب ها :
- تفكيك در دستگاه هاي فلزياب : به امكان تشخيص جنس فلز بوسيله فلزياب تفكيك گفته مي شود.
- روش نوسانساز يكنواخت : در اين نوع دستگاهها از دو سيمپيچ، يك سيمپيچ بزرگ در آنتن و يك سيمپيچ كوچك در داخل جعبه كنترلي استفاده مي كند. هر سيمپيچ به يك توليدكننده ارتعاش كه هزاران پالس در هرثانيه توليد ميكند، وصل است.
- گنجهاي دفنشده : فلزيابها، ابزار خوبي براي يافتن اشياء زير خاك هستند. اغلب اين فلزياب های تفریحی قادرند در عمق بين 20 تا 30 سانتيمتري نوع فلز را شناسايي كنند.
آیا فلزیاب می تواند طلا را شناسایی کند؟
طلا فلزی است بنابراین فلزیاب با فرکانس بالا VLF قطعات طلا و در بیشتر موارد ورقه های طلا را کشف می کند. دستگاه های فلزیاب با انتقال یک میدان الکترومغناطیسی به زمین کار می کنند که به سیگنال برگشتی پاسخ می دهد. با اندازه گیری ظرفیت القا مغناطیسی و رسانایی، آشکارساز فلز می تواند تشخیص دهد که این نوع فلز چیست و حتی گاهی اوقات تا چه حد عمیق در زیر سطح دفن شده است.
اجزای سازنده یک فلزیاب شامل موارد زیر است:
جعبه کنترل : جعبه کنترل شامل الکترونیک ردیاب است. اینجاست که سیگنال انتقال تولید می شود و سیگنال دریافتی پردازش می گردد و به یک پاسخ هدف تبدیل می شود.
سیم پیچ جستجو : سیم پیچ جستجوگر آشکارساز، میدان الکترومغناطیسی را به زمین منتقل می کند و میدان الکترومغناطیسی برگشتی از هدف را دریافت می کند.
هدف : هدف هر جسم فلزی است که توسط دستگاه فلزیاب قابل تشخیص باشد.
هدف ناخواسته : اهداف ناخواسته معمولا آهنی هستند، اما همچنین می توانند غیر آهنی باشند، مانند سر بطری ها. اگر فلزیاب قرار باشد اهداف ناخواسته را رد کند، در این صورت پاسخ هدف برای آن اهداف تولید نمی شود.
پاسخ هدف (نمایش بصری فقط سبز) : با تشخیص هدف خوب (پذیرفته شده)، فلزیاب پاسخی شنیدنی مانند بوق یا تغییر در صدا ایجاد می کند.
عمقی که فلزیاب میتواند هدف را تشخیص دهد به عوامل مختلفی بستگی دارد:
اندازه هدف : اهداف بزرگتر می توانند در نقاط عمیق تری نسبت به اهداف کوچک شناسایی شوند.
شکل هدف : اشکال دایره ای مانند سکه ها و حلقه ها را می توان در نقاط عمیق تری نسبت به اشکال نازک و بلند مانند میخ ها تشخیص داد.
جهت گیری هدف : یک سکه افقی (به عنوان مثال به صورت خوابیده) در نقاط عمیق تری نسبت به یک سکه عمودی قابل تشخیص است.
ماده مورد نظر : فلزات با رسانایی بالا (مانند نقره) در نقاط عمیق تری نسبت به فلزات با رسانایی کم (مانند سرب یا طلا) قابل تشخیص هستند.
نحوه کاوش فلزیاب ها
فلزیاب ها برای تشخیص فلز به فناوری Pulse Induction متکی هستند. میدان های مغناطیسی کوتاه با ارسال انفجارهای قوی یا پالس های جریان الکتریکی از طریق یک سیم پیچ فلزی ایجاد می شوند، فلزیاب ها(بسته به نوع و مدل) می توانند بین 25 تا 1000 پالس در ثانیه ارسال کنند.
یک فلزیاب فلز را با القای میدان مغناطیسی در آنها تشخیص می دهد و در عوض گیرنده آن میدان مغناطیسی را می گیرد و در عین حال وجود آن را نشان می دهد. فلزیاب ها برای غربالگری در مراکز خرید، فرودگاه ها و ایستگاه ها استفاده می شوند.
از نظر متخصصین ردیابی 2 نوع دستگاه مختلف وجود دارد:
- آشکارسازهای VLF (با فرکانس بسیار پایین) که بیشتر برای سکه ها، عتیقه ها و فلزات عمومی سازگار است.
- آشکارسازهای PI (القایی پالس) که حتی در شرایط سخت خاک برای طلا سازگار است.
روش القا پالسی:
در این روش از سیم پیچ های مجزا استفاده نمیشود و از یک سیم پیچ مشترک استفاده میشود.با ارسال پالس هاس کوتاه ولی قوی ,میدان مغناطیسی بزرگی در زمین و بالعکس در دستگاه ایجاد میشود.این تغییر چهت میدان در هر دو زمینه (دستگاه و زمین) باعث ایجاد یک میدان القایی در فلز به طرف دستگاه میشود.سپس سیستم کنترلی باز یک پالس دیگر میفرستد تا میدان مغناطیسی فرستنده ,میدان القایی فلز را شکار کند.این نوع سیستم ها برای استفاده در مکان هایی که رسانایی بالایی دارند (زمین های نمکی ,خیس) و حتی در اعماق زیاد بهتر عمل میکنند تا در زمینه ی تشخیص جنس فلز.
عمق کاوش یک فلزیاب به چه عواملی بستگی دارد؟
- قدرت دستگاه که وابسته به نوع دستگاه و مدار بکار رفته در آن می باشد.
- اندازه فلز, که با عمق کاوش رابطه مستقیم دارد(هرچه فلز بزرگتر باشد در عمق بیشتری قابل کشف است).
- جنس فلز, واکنش دستگاه ها نسبت به فلزات مختلف متفاوت است بطوریکه مقدارمعینی از چندفلز مختلف در عمق های متفاوتی قابل کشف است.
- این تکنولوژی ساخت جنس اجزای تشکیل دهنده دیسک جستو جو گر, در ساخت بعضی دیسک ها از آلیاژها و تکنولوژی هایی استفاده میشود که عمق کاوش را تا حدود ۳۰% افزایش میدهند.
- شکل فلز و عمق کاوش برای اشکال متفاوت فلزات متغیر است.
يك فلزياب پيشرفته چه جنس فلزي را تفكيك مي كند:
- گروه اول : فلزاتي كه خاصيت مغناطيس شونده دارند مانند آهن ، فولاد ، چدن ، كه بطور كل به اين گروه فلزات آهنی می گويند.
- گروه دوم : فلزاتي كه خاصيت مغناطيس شونده ندارند و غير الكترومغناطيس هستند مانند سرب ، قلع ، نقره ، مس ، طلا ، برنز ، برنج ، آلومينيوم ، مفرغ كه بطور كل به اين گروه فلزات غير آهنی می گويند.
فلزیاب چه تفاوتی با طلایاب و گنج یاب دارد؟
فلزیاب ها دستگاهی است که تنها قادر به شناسایی فلز مورد نظر است و قابلیت تشخیص ارزشمند بودن یا بی ارزش بودن فلز را ندارد اما گنجیاب و طلایاب قابلیت تشخیص ارزشمند بودن فلز را دارد.
طلا از جمله فلزات میباشد، پس فلزیاب قادر به یافتن طلا است،در مقابل طلایاب نیز قادر به تشخیص فلزات مختلف می باشد. فلزیاب ها اساسا توسط علاقه مندانی که به دنبال یافتن طیف وسیعی از فلزات از جمله عتیقه جات، مصنوعات، سکه ها، جواهرات دارای نقره و طلا هستند، استفاده می شوند. از این فلزیاب های معمولی میتوان برای یافتن حلقه های طلا، جواهرات و سکه هایی استفاده کرد.
ارتباط با کارشناس فروش
برای تعمیرات انواع فلزیاب اینجا کلیک کنید.
برای خرید انواع فلزیاب اورجینال کلیک کنید. 09197977577
برای مشاوره رایگان در مورد علائم ونشانه ها و خرید و فروش فلزیاب ها با کارشناسان ما در تماس باشید
تلگرام کارشناس آثار و نشانه ها : @karshenas_zarshenasan
شماره تماس کارشناس آموزش فلزیاب، خرید فلزیاب و تعمیر فلزیاب : 09197977577